Banan

STRÖMSTAD GK – Sveriges västligaste golfbana

Antal hål: 18

Par: 71

Spelklar: 1970

Läge: Nära kusten på andra sidan Kebalviken från centrala Strömstad.

Ritad av: Nils Sköld, Jan Sederholm.

Ny Masterplan: Johan Benestam

Passar för: Den långtslående kan uppleva banan som kort (5 295 m från gult/4 584 från rött) men vi andra kan gå runt och njuta av omgivningen.

Spela när: Klimatet gör att banan ofta öppnar tidigt och du kan spela ett varv under stora delar av året.

Höjdarhålet: Hål 3. Högt placerat tee och nedanför skapar ett par kullar sköna vågor på fairway. Dike längs hela vänstersidan. Vid inspelet gäller det att nå den platåformade greenen, se upp för tre bunkrar och en rad klippformationer.

Missa inte: De tre övningshålen som ligger i anslutning till hål 13. De var tidigare en del av banan.

Klädkod: Vårdad klädsel krävs på banan och i klubbhuset. Bar överkropp är inte tillåtet.

Vatten: Kebalviken syns från ett par ställen på banan och visst är det härligt med den utsikten. Men skaparna Sköld och Sederholm har även lagt ut en hel del vatten på slingan och det gäller att se upp för diken och dammar.

Prövas konditionen: Vid hål 9 och 18 ska du upp för en rejält svettig backe för att komma till klubbhuset och efter 16:e greenen väntar mördarbacken, som den kallas av medlemmarna, för att nå fram till utslaget på hål 17.

Spela därför
Banan ligger alldeles intill havet och präglas mycket av de klippor som finns längs med fairway och greener. Den som slår snett kan faktiskt få hjälp av bergen och det händer rätt ofta att bollarna studsar tillbaka in på den gröna ytan och lägger sig i gynnsamma positioner. Öppningshålets green är det allra västligaste i hela Sverige.